Solen på retur, oktober 2004

Foto Jesper abildtrup

 

 

November 2004

 

5. november 2004

 

Juletræstænding foran Headquater. En jernstålpe med en masse dragere på og påsat lys i forskellige farver fungere som julehygge nr. 1 her på Thule. Der var en officiel seance, hvor også "Nordstjernen" blev tændt. Den står på sydbjerget og lyser ned på os 24 timer i døgnet.

 

13. november 2004

 

Nu har jeg også prøvet at være hjemme i DK en tur og hvilken en tur eller snarere re-tur.

Længere flyvetur skal man da lede længe efter. 12 timer fra jeg lettede 1. gang immer væk, til for 4 gang på samme dag at lande, sikkert på Thule grund.

Vi kom alt for sent af sted fra Kastrup og første stop, Kangersusluaq (Sønderstrømfjord) lå 4 timer forude. Når man rejser over kysten er der ikke noget der hedder 1. class så jeg måtte klare mig på Monkey-class med alt for lidt benplads. Det var en lang tur til KBH. i går og jeg havde nu heller ikke sovet for godt på hotellet i nat, så med forventningen om at kunne strække stængerne ud på buisness, blev ikke indfriet. Nå det gik og jeg fik da også sovet lidt, inden udsigten fra flyvinduet fyldtes med sneklædte bjerge med tinder der funklede i solens stråler. Jeg betages hver gang af disse mastodonter som moderjord har skabt for flere millioner af år siden…- lidt en kontrast til det at sidde i et top moderne rutefly, fra det 20-århundrende.

 

Jeg landene i Sønderstrøm lige omkring middagstid. Her skulle jeg så opholde mig den næste 1½ time, blandt en masse lokale og nogen stykker fra Thule. Jeg gik efter rygerummet efter at have sikret mig at bagagen fortsatte videre til næste stop, Illulisat (Jacobshavn).

Cafeteriet var som en ganske almindelig hjemme i DK men med et kæmpe vinduesparti med udsigt ud over landingsbanen…- og der lige ud for min plads, ude på pladsen, stod mit fly så fin og rød. Det skulle så senere vise sig at ”den fine røde farve” var det mest positive jeg kan sige om Dash 7-flyet…- men det kommer jeg til.

 

1½ time gik hurtigt og snart skulle vi borde Dash’en. Det er egentlig imponerende hvor beskaffen de er i teknisk udstyr, ja, jeg ved ikke hvad jeg skulle have forventet…- måske at piloten gik ned gennem flyet med en af disse tænger som kontrollørerne bruger i IC3-togene inden take-off?

Der var sågar også en stewardesse i flyet, der serverede kaffe/the og en småkage til. Nå tid til take-off. Det lille vimmer fly fræsede ud på runway’en, drejede rundt på en tallerken og gassede godt op for de 4 propeller. Hold da op…- så slap piloten bremsen og wrrrauuumm…gik det der ud af. Lidt for langsomt efter min smag, men vi kom da i luften og igen fyldes vinduet med sneklædte bjerge. Næste stop Illulisat om ca. 40 minutter.

Jacobshavn skulle efter manges udsagn være ”det rigtige” Grønland, med de røde og grønne huse og en kæmpe isbræ så jeg holdt mig vågen klar til at tage nogen billeder.

Vi landede sikkert og igen var det ud af flyet. Solen præsenterede landskabet i sin skønneste pragt men at være kommet lidt længere nordpå var kulden der også…-brrrrr – det var bare med at komme ind i hallen og få varmen inden næste take-off.

 

Så var det afgang igen, men inden vi kunne sætte os i flyet igen skulle vi lige scannes. Det tog en krig at komme igennem og der blev gået grundig til værks. Alle lomme skulle tømmes og af med jakken alt sammen i en lille åben hal, hvor kulden virkelig kunne mærkes. Nå jeg kom igennem uden besvær og satte mig for 2. gang ind i en Dash-7. I denne var de forreste 5 rækker taget ud for at gøre plads til en del gods. 1 time og 10 minutter senere landede vi Uppernavik, en bygt på kysten. Landingsstillet havde kun lige rørt landingsbanen før bremserne blev trukket og da jeg kom ud af flyet kunne jeg godt se hvorfor. Landingsbanen ligger nærmest på toppen af et bjerg med stejle skrænter lige udenfor asfalten. Terminalen er på størrelse med en større villa med et lille venterum og kontor. Det var tid til en smøg og jeg gik udenfor for at kigge lidt på udsigten. Uha det var koldt og en halv smøg senere gik jeg tænderklaprende ind i venterummet igen. Egentlig skulle jeg på toilettet men efter en malende beskrivelse fra en medpassager om dets beskaffenhed (en spand med en pose i) gjorde trangen mindre.

Inden take off for 4 gang skulle vi lige scannes igen…- besværligt og lidt unødvendigt efter min meningen.

Tilbage i flyet havde kulden taget over for varmen og jeg havde det svært med at holde varmen. Vi fik et lille måltid midtvejs og endnu engang en kop kaffe med dertilhørende småkager…- denne gang tog jeg tre. Varmen kom efterhånden tilbage i kroppen dog nåede det ikke helt ned i fødderne og med en 45 minutter igen, kunne de nå at blive til et par solide isklumper. Qaanaaq næste gang. Piloten havde meldt om kastevinde i området og jeg skal da også lige love for at vi blev kastet lidt rundt. Op og ned, fra side til side…så op og ned igen…- og lige som jeg sad og tænkte over den spændende landing det ville føre til med denne kastetur, kom der fuld speed på propellerne og vi steg igen. Meldingen lød på for stærk vind til at kunne lande. Så var dagens mål snart nået og ret hurtigt kunne vi skimte Thule Air Base i horisonten badet i det gule lys fra gadelygterne.

 

Jeg kom godt ned næsten 12 timer efter take-off i Kastrup. Jeg udbrød et lettedes suk og indsnusede en god position frisk luft, da jeg steg ud på Thule grund. Det sveg godt i næsen med en lufttemperatur på – 25 grader.

Dejligt at være tilbage og heldigvis er der et stykke tid til jeg igen skal ud på sådan en rejse.

 

 

Thule Air Base

Torsdag d. 18. november 2004

 

Åh ja, det er vist en af disse dage, hvor jeg bare skulle gå i seng, så snart jeg åbnede døren til mit værelse.

Det er en af disse dage man ikke kan undgå her på Thule basen og det skulle vel komme før eller siden. Efter det sidste møde i dag, var hovedet bare på bristepunktet og da jeg satte mig ved bordet med min mad i Dinninghall, kunne jeg virkelig mærke at det var første gang hele dagen at jeg lige havde et tidspunkt hvor jeg kunne slappe helt af.

Vi er lige gået i en storm-BRAVO og sneen falder tæt ned fra himlen…- måske går vi en storm-CHARLIE, meeen jeg tvivler nu, for det er sket så mange gange før og efter et stykke tid med BRAVO, så bliver stormen meldt ned igen til en ALFA eller helt ned i NORMAL.

Det batter jo heller ikke rigtig noget nu når vi er kommet hjem fra arbejde. Vi skulle jo være på arbejde og så skulle der komme en CHARLIE, så vi er nød til at tage hjem og hygge os.

 

Jeg har lige modtaget den sidste film fra fremfremkaldelse i DK. Billederne er bare super gode, dog er der det lille men, at filmen fra BX’en har været for gamle og gør billederne lidt grumsede og rødlige. Så er det godt jeg har Corel til at modificerer dem lidt til det bedre.

Det er fantastisk hvad der kan gøres og takket være for det, det er jo lige som at få julegaver, med de billeder, jeg kan jo ikke vide hvordan de ser ud, men det ville virkelig være en ulykke hvis de ikke blev til noget. UHA!

 

Nu er det tid til at gå under dynen. Kolkken er 22.00 og der venter en spændende dag i morgen hvor jeg nok heller må være på mærkerne. I morgen eftermiddag kommer der 50-60 soldater til træning. De skal deltage i Mandatory Physical training. Det er frivillig tvang da de skal uanset om de har lyst eller ej og så er det med at komme med lidt spiseligt så de kan få en god og positiv oplevelse.

 

Hva’ sagde jeg…- nu er stormen lige blevet meldt ned til en ALFA. Jeg hader nogen gange at have ret!!!

Som den kloge mand sagde til den mindre kloge; ”i morgen kommer der også en dag” Go’ nat og sov godt!

 

 

 

Fredag d. 19. november 2004-11-19

 

Ja, så gik der et døgn mere i forventningsglæde over at der måske var en mulighed for at kunne få en forlænget weekend.

Kl. 10.00 gik basen i Storm.BRAVO. Og det så meget lovende ud og efter en pålidelig kildes opringning var optimismen på sit højeste.

Lise og jeg kørte straks i BX’en for at handle ind til et længere ophold i barakken. Vi var stort set klar til at lukke butikken ned, som satte lidt ekstra gang i fredags humøret.

 

Men nej. Der skulle ikke gå lang tid før fredagshumøret dalende drastisk, da basen igen gik i ALFA. Øv BØV bussemand…stormen blev en and!

Nå men så var der jo masser af arbejde at tage fat på, specielt en PT-training kl. 15.00. Der kom knap nok 30 (og ikke de 50-60 stk.) hvilket gjorde timen en del mere overskuelig.

Okay på med favorit CDén og så lidt opvarmning.

Lidt løb og lidt spraldemand….pust…pust…joh- nu får de da pulsen op…jeg gir dem lige endnu en klassiker…- en go’ gang armsving og så var den opvarmning i hus.

 

Nu er amerikanske soldater ikke de mest atletiske og slet ikke hvad angår kondition. Så jeg havde planlagt lidt konditionstræning i skikkelse af 4 stationer – en slags cirkeltræning. Post 1 bestod af Hockey, nr. 2 af spinding med Lisa, nr. 3 aktivitet på cardiomaskinerne og nr. 4 en cirkeltræning med 6 stationer. De skulle være 10 minutter hvert sted og med 2-3 minutters pause indimellem skiftene.

De fik sved på panden gjorde de…- men bedst af alt de fik også et smil på læben.

Timen fløj af sted og inden jeg fik set mig om var det fyraften.

 

Nu sidder jeg så her foran computeren, en smule træt og tror egentlig det skal være i aften jeg skal tidlig i seng. I morgen er der Operation Julemand (indsamling af penge til børnene i Qaanaaq.

Alle i Fitness & Sport samt HAWC skal derover og har som aktiviteter "Broomstick Wrestling on a beam", ”gæt hvor mange elastikker der er glasset” og ”hvem kan balancere længst tid på en Fit-ball”. Det er så meningen at besøgene betaler 1 $ for at deltage og dermed støtter et godt formål.

Vi har fået nye uniformer og ikke fordi det er noget vi kun har på i julemåneden, men det er en hvid langærmet t-shirt og postkasserød polo. Der er ingen tvivl om hvad det er vi forestiller….- nogen rigtige FitNisser.

 

Gæt lige engang hvad der skete nu???

Ja, det kan vel ikke være så svært at gætte vel...- ja, her kl. 21.00 er basen gået i en storm-CHARLIE. Nu vare det ikke længe før mine barak-samboer kommer hjem for at melde sig ind til Barak-Formanden, så der er tælling på alle folk. Dette gør man for sikkerhedsmæssige grunde.

Ja, nu kom Kirsten hjem. Hun har været over og "spin for a child" sammen med en masse andre, hvor nogen har siddet der siden kl. 16.00 i eftermiddags...! For hvert kvarter de cykler skal de af med 1$. Der er udloddet en T-shirt til den der holdt ud længst, men som jeg kan forstå på Kirsten var der tre aspiranter tilbage, da stormen blev meldt op...- ærgeligt!

Det er sejt gået...- men jeg behøvede nu ikke at sætte mig op på en cykel i flere timer for at støtte et godt formål.

"Enhver sin fornøjelse...!!!!!!!"

 

 

 

 29. november 2004

 

Så er der gang i sladderen på vores lille base.

Her til middag kom der en melding om, at isbjørnespor var lokaliseret ved Hanger 1 og 2, som ca. ligger en lille kilometer fra centrum af basen...SPÆNDENDE.

Her til aften har jeg været over og svinge badminton-ketjeren (vandt selvfølgelig igen over Kent 5-0), hvor Caroline viste mig beviset på nogen udprintede billeder.

På billederne er der ganskevist nogen bjørnespor og ved siden af ligger en pakke Grøn cecil for at vise størrelsesforholdet. DE ER RET STORE de poter...en ordentlig bjørn. Pakken med de grønne cecil kan ca. ligger 6-7 gange inde i aftrykket fra poten i sneen.

Jeg troer jeg vil døbe den "Den store sniger" da ingen har set den endnu.

Følgetonen fortsætter!

Nu er det tid til en go'nat hilsen fra det høje nord, hvor der i en mørk tid sker ting og sager.

 

 

 

30. november 2004

 

Der er stadig ikke nogen der har set "Den store sniger" men den er derude og her er beviserne!

Hvis du vil vide mere om vores "Bamse" og hvordan den lever kan du klikke ind på følgende hjemmeside: www.vokslevfriskole.dk/greenland_isbear.htm

Her er der masser info om Isbjørnens levevis og sjove billeder.

Så er endnu en dag gået på Thule. En dag hvor minusgraderne kom ned på - 28 og med den lille vind der var har chil-faktoren været helt ned på - 42 grader. Brrrrrr...- der er ikke bare koldt, men rigtig pingeling-koldt. Det bider i kinderne og næsen bliver nærmest følelsesløs bare at være der ude i 5 minutter.

I morgen er det så den 1. december og jeg må skrabe det første felt i min skrabejulekalender!

 

 

Tænding af "juletræet" på Thule

Så er der lys...

Klar til take-off Thule Air Base 3 nov. 2004 i noget der ligner en snestorm

Månen blegner i skæret fra den hvide sne på de mørke bjerge

Der er kommet en del mere sne her anden gang ved isgrotten

 

- den eksagte iskant af indlandsisen

Isbjørnespor spottet i yderkanten af Thule Air Basen

 Det er så "the real thing"...-

- troede vi, for disse "spor" er lavet af sne der er blevet kastet ud i nysneen af snerydningskøretøjerne.

Dog siger rygterne stadig, at der er en bjørn derude et sted, men jeg vil nu se en, før jeg troer helt på det!

 

 

Gør verden til et bedre sted ...- start dagen med et smil!